rss rss

Hjernesmart

Bloggen HJERNESMART lanceres ultimo maj 2016 – med artikler og hjernesmart inspiration til forældre og andre i dagligt samspil med børn. Jeg arbejder med at oversætte hjernens spilleregler til brugbare værktøjer.

I mere end 11 år har jeg haft min egen virksomhed. Den hedder i dag Centre for Brain-Based Leadership and Learning. I årevis har mine kunder – ledere og medarbejdere i organisationer – spurgt mig, om ikke de hjernesmarte metoder ville kunne anvendes i børnehøjde. ”Tænk, at jeg skulle blive så gammel, inden jeg lærte hjernens spilleregler at kende”, sagde de f.eks. til mig. “Hvor ville det dog have været en stor hjælp, hvis jeg havde kendt dem, da jeg var barn eller ung – eller dengang jeg skulle vælge karriere.” Den feedback satte sig i mig: ”Tænk, hvis jeg kunne oversætte disse kraftfulde, hjernebaserede værktøjer til noget, som børn og voksne kan bruge. Kan man mon bygge hjernesmarte vaner fra starten af livet frem for at skulle kæmpe op ad bakke for at ændre vaner senere hen? Hvorfor egentlig først blive hjernesmart, når man når arbejdslivet?” Disse spørgsmål har rumsteret i mig i flere år.

I 2015 valgte jeg at gå all-in. Jeg fik udgivet bogen “Hjernesmarte Børn” på forlaget People’s Press og senere 2’eren “Hjernesmart Pædagogik” på forlaget Dafolo. 550 sider i alt: fulde af eksempler fra hverdagslivet med børn og unge mellem 0 og 18 år, fulde af jordnære metaforer, som gør hjerneforskning og socialpsykologi forståelig, og fulde af metoder og værktøjer som kan bruges i samspillet med børn og unge.

Det blev også til en række hjernesange, der enkelt formidler hjernens logikker til børn og unge. 11 forskellige sange foreløbig. Her på siden kan du høre/se hjernesangene sunget – ligesom du kan finde tekster, plakater og øvrig inspiration til hjerneleg med børn og unge.

 

Hjernesange (videoer):
Du er SÅ velkommen til at sende mig din optagelse af en børnegruppe (eller dit barn), der synger/optræder med en af mine hjernesange (anette@anetteprehn.com). Jeg vil lægge videoerne ud her, efterhånden som de kommer ind fra hele landet.
Jeg glæder mig til den dag, hvor alle hjernesangene på siden her bliver sunget af glade, hjernesmarte børn.

Jeg skriver løbende nye hjernesange. Har du idéer til temaer – eller tekster – så skriv endelig til mig 🙂

 

Børn, der bruger (eller selv laver) hjernesmarte værktøjer:

  • Anette introducerer børnehavebørn for amygdala-flasken, og hvad der sker indeni, når hjernen mudrer til.
  • Børnehavebørn laver deres egne amygdala-flasker
  • Lauritz fortæller, hvordan hans hjerne fortæller ham, at han skal hjælpe, når andre er kede af det – og pædagogen griber situationen til at illustrere Lauritz’ oplevelse ved hjælp af amygdala-flasken. NB: Amygdala reagerer også i disse situationer, fordi den – udover at være hjernens alarmklokke – også er en relevansdetektor, der reagerer på vigtige input i omgivelserne. Amygdala hjælper altså barnet her med at handle empatisk. Bemærk også i videoen, at børnene her hver især sidder og tegner hjernen og bl.a. placerer amygdala nogle søde steder (f.eks. på ørene).
  • Alicia bruger amygdala-flasken og amygdala-uret til at beskrive sin reaktion på en heksehistorie.
  • Alicia viser vha. amygdala-uret, hvor hun er i forskellige hverdagssituationer.

NB: Videoen med Nicklas på seks år, der bruger amygdala-uret til at nedregulere fra “sort” til “grøn” har jeg valgt kun at vise til mine foredrag og workshops. Henvisningen vil blive ændret i Hjernesmart Pædagogik. Beklager ulejligheden.

Hjerneplakater:

 

Hjernesange (tekster): 

 

Til leg og udforskning:

Værdiudforskning

Værdikatalog

Følelseskatalog

Ikke-lege med børn

Framestormens fem fingre

En glad skoledag starter med en god nattesøvn

 

Vend sproget fra væk-fra til hen-imod: 

Du skal ikke være bange

Hold så op med at drille

Du må ikke bande

Du må ikke løbe på gangen

Du må ikke slå

 

Eksempler på voksne og børns Framestorm

Min stress-sygemelding = et svaghedstegn

Livlige drenge = et problem

Min straffeattest = et dødsstød

 

Hjernesmart Paedagogik forside Hjernesmarte Boern forside